Enkel ventilasjonsløsning for leilighetsbygg

Nardo Søndre Borettslag

Enkel og effektiv løsning for frisk luft

 Da Nardo Søndre Borettslag skulle rehabilitere blokkene, fikk styret et klart råd om å gjøre noe med ventilasjonen samtidig. Løsningen ble utradisjonell – og enkel.

I likhet med mange sekstitallsblokker var de åtte blokkene på Nardo modne for oppgradering. Blant annet klaget mange beboere på trekk fra vinduer og balkongdører. Styret kom fram til at en totalrehabilitering var det beste alternativet på sikt. Med etterisolering og nye vinduer, dører og balkonger ville leilighetene bli mye tettere, så boligbyggelaget TOBB ga klar beskjed om at ventilasjonen også måtte forbedres. Fra før hadde leilighetene luftespalter over vinduer og avtrekksventilasjon fra bad.

– Da vi starta prosessen, var alternativene tradisjonell balansert ventilasjon eller ingenting. Vi så veldig fort at da ville vi endt med bare vanlig avtrekk, sier styremedlem Stian Rotnes.


Lunos e2

Lav pris og liten inngripen

En beboer tipset styret om et alternativ Rotnes kaller en mellomløsning: Ventilatorer fra Lunos som monteres i yttervegger og opererer parvis slik at varmen i leilighetene gjenvinnes.

Etter innspill fra leverandøren Lavenergisystemer AS og besøk hos Klippen borettslag i Lier som har Lunos, foreslo styret dette som alternativ til kanalbasert balansert ventilasjon.

– Vi endte med Lunos av to årsaker: Pris og at det var liten inngripen i leilighetene, forteller Rotnes. Han sier styret var veldig bekymret for at alternativet ville blitt veldig dyrt.  

­– Vi ville aldri fått gjennom en rehabilitering med tradisjonell balansert ventilasjon, mener Rotnes.


 – Et veldig godt alternativ

Valget får full støtte fra arkitektene som har prosjektert rehabiliteringen.

– I eksisterende boliger mener jeg dette er et veldig godt alternativ for å øke luftkvaliteten. Det er beskjedne inngrep som gir god forbedring av inneklimaet. Og vi har selvsagt tro på at systemet fungerer, sier arkitekt Tor Wigum i Per Knudsen Arkitektkontor (PKA) AS. I nye boliger er det meste av ventilasjonskanaler og annet utstyr skjult i vegger og bjelkelag. Dette er det ikke lett å få til i eksisterende boliger – særlig det å plassere kanaler er krevende.

– Folk må gi avkall på overskap over komfyr, ha kanal til yttervegg, nedsenket himling og kanskje kasser eller innkledninger mellom vegg og tak. Vi anbefaler ikke det – vi synes det blir stygt, sier Wigum.

Kjempefornøyde brukere

Nardo Søndre har totalt 224 leiligheter. De åtte blokkene var ferdig rehabilitert i 2019.

– Når vi fikk justert ventilatorene og folk skjønte hvordan de skal bruke dem, er de kjempefornøyde. De synes det er en god løsning som gir god luft, forteller Rotnes. Han mener den kalde vinteren samme år var den ultimate testen på en slik ventilasjonsløsning.

– Vi har ikke fått noen indikasjoner på at det blir for kaldt, og heller ikke fått noen klager på støy. Dette ser bra ut, fastslår Rotnes.


FAKTA: Lunos-ventilatorer

Lunos-systemet har ventilatorer i yttervegger. Ventilatorene opererer parvis: Den ene trekker inn frisk luft, mens den andre trekker ut brukt luft. Ventilatorene har keramiske varmebatterier som lagrer varme fra inneluften når ventilen trekker ut brukt luft. Omtrent en gang i minuttet sørger vifter for å snu luftstrømmene i ventilatorene, og da gjenvinnes denne varmen. Ventilatorene har også filtre som fjerner urenheter fra uteluften før den sendes inn i boligen.

Avkastluft fra bad og vaskerom sendes ut via kanaler på vanlig måte.

Lisbeth Anette Holsæter i Argon Elektro monterer Lunos-ventiler som gir frisk og forvarmet luft rett inn gjennom veggen i Nardo Søndre Borettslag.


Per Morten Holmen

 

 Fem års erfaring og fortsatt fornøyd

Klippen borettslag i Lier ble rehabilitert i 2013, og var tidlig ute med å velge ventilasjon fra Lunos.

– Vi er veldig fornøyde. Det var ganske store innvendinger før vi satte i gang. Etter at vi installerte, har det blitt stille, sier styremedlem Per Morten Holmen. Den uvanlige kalde vinteren i år har ikke gitt noen problemer eller klager. Tidligere hadde borettslaget luftespalter over vinduer og avtrekk via baderom.

– Det vi har merket veldig tydelig, er at innelufta har blitt vesentlig bedre. Noen av de første reaksjonene var at folk merket frisk og god luft når de kom hjem fra ferie, forteller Holmen.


Ventilasjonen må forbedres

Ventilasjon i boliger handler særlig om to ting: Å få frisk luft inn og fuktighet og forurensninger ut. Mange eldre boligblokker har enten naturlig ventilasjon eller avtrekksventilasjon. Begge løsninger baserer seg på ventiler, spalter eller luker for å få frisk luft inn. Når vinduer skiftes og blokken etterisoleres og tettes, forsvinner ofte disse åpningene i veggene. Da endres også den opprinnelige ventilasjonen. Derfor er det viktig å forbedre ventilasjonen i boliger som etterisoleres og oppgraderes, poengterer Lavenergiprogrammet, som nå er en del av Direktoratet for Byggkvalitet.


Nardo Søndre har allerede erfart hva som kan skje når boliger har for dårlig lufting.

– Vi har hatt problemer med fuktskader og muggsopp der folk har tettet igjen alt av ventilasjon, så vi var klar over at vi absolutt burde gjøre noe med den biten, sier styremedlem Stian Rotnes. PKA tar alltid opp tiltak på inneklimaet i rehabiliteringsprosjekter som dette, understreker arkitekt Tor Wigum.

– Vi er veldig påpasselige med å nevne det, for vi vil nødig forverre helsetilstanden til boligen, sier han.

Reidar Pettersen